Dat is lang geleden, dat ik zelf als kind met mijn map onder de arm naar Artis reisde om dieren te tekenen bij de Artist Ateliers.
Deze week ga ik weer met mijn map onder mijn arm, maar nu om kinderen tekenles te geven.
Van Voorthuijsenschool
Kunsteducatie is voor iedereen.
Tertiaire kleuren mengen, gebaseerd op tinten uit de natuur.
CKV: Het sublieme in de kunst
Ook CKV (Culturele en kunstzinnige vorming) staat op mijn programma, stuur een berichtje voor meer informatie!
Als je naar een concert gaat en de muziek is overweldigend, je gaat er helemaal in op, en je denkt even nergens anders aan.
Als je naar een kunstwerk kijkt en het geeft je een onbehaaglijk gevoel, en de rest van de dag moet je er af en toe nog even aan denken.
Als je een zonnestraal door een glas in lood raam in allerlei kleuren naar binnen ziet vallen en je wordt er helemaal stil van.
Dan ervaar je het sublieme in de kunst.

Speksteen bewerken, heel speciaal
Met leerlingen van de Speciale buitenschoolse opvang Ons Tweede Thuis bij de Van Voorthuijsenschool in Haarlem kwam serieus gereedschap op tafel om blokjes speksteen om te vormen.
Vakantie Fundays
Zomerse schilderworkshop op 11 augustus voor SO/VSO in Haarlem:
sorbetijs-kleuren mengen!
Organisatie: Hart Haarlem, Stichting de Baan en Sportsupport.
Tentoonstellingen: Dwaalwegen en Haarlemse meesters in wording.
Bij de Vishal in Haarlem neem ik deel aan de ledententoonstelling Dwaalwegen: 30 oktober t/m 21 november 2021.
Met het thema Verlichte Verdwaling nodigt de Kunstlijn u uit u te laten verrassen langs de kunstroute Haarlem. De ledententoonstelling in de Vishal neemt daarin stelling met de expositie Dwaalwegen.
Voor kunstenaars zijn dwaalwegen heel gebruikelijk. Vaak is het de zoektocht, een onvermoede zijweg of een verkeerde route die je tot nieuwe inzichten brengt. Te midden van een labyrintisch parcours tonen Vishalleden werk dat voor hen een nieuw begin vormde, een kantelpunt is gebleken of een nieuw perspectief heeft geopend.
Het Haarlemse Kunstlijnweekend is op 6 & 7 november 2021.
Bij Anno (Grote Markt 2, Haarlem) is een schilderij van mijn hand te zien, en bij de overzichts-tentoonstelling Verlichte verdwaling bij Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 in Haarlem.
Dit jaar mocht ik de KinderKunstlijn mede-organiseren: in Museum Haarlem (Groot Heiligland 47, Haarlem) is de expositie ‘Haarlemse meesters in wording, editie 3′, te zien. Zes Haarlemse kunstenaars werkten samen met leerlingen van Haarlemse scholen. Een selectie van de kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de workshops is in de expositie te zien. Ik maakte met leerlingen van De Parel het vijfluik ‘Licht’. Komt dat zien!
Tijdens het Kunstlijn weekend is er een KinderKunstlijn route met een routeboekje met kijk- en doe opdrachten en workshops bij verschillende Haarlemse musea.
Ook daarna is de expositie ‘Haarlemse meesters in wording, editie 3’ in Museum Haarlem nog te bezoeken tot en met 3 januari 2022.
KinderKunstlijn Haarlem 2021
De KinderKunstlijn tentoonstelling: Haarlemse meesters in wording, editie 3
zal te zien zijn van 3 november 2021 tot en met 2 januari 2022 in Museum Haarlem.
Kunstenaars werkten met kinderen van zes verschillende Haarlemse basisscholen uit de bovenbouw aan bijzondere kunstwerken waarvan een selectie in het Haarlem Museum tentoongesteld wordt. Het uitgangspunt van het educatieve programma voor het primair onderwijs is ‘Haarlemse meesters in wording’ en de expositie laat een selectie van het werk zien van de leraar én zijn gezel. Hierdoor wordt het niet alleen een vrolijke presentatie met kunst door kinderen, maar ook een volwaardige, inhoudelijk tentoonstelling met werk van gevestigde kunstenaars.
De KinderKunstlijn werkt met een educatief kijk- en doe boekje, de route zal in maximaal twee uur gelopen kunnen worden door gezinnen met kleine en grotere kinderen. Ook scholen kunnen mee lopen.
Als mede-organisator en curator kan ik alvast vertellen dat er hard gewerkt wordt aan de tentoonstelling.
Neemt u contact op als u vragen of suggesties heeft of als donateur of sponsor wilt bijdragen.
Kunsteducatie
Informatie over lesprogramma’s voor uw school of bedrijf kunt u hier aanvragen
Pastelkrijt en verf combineren, sieraden maken en boetseren, de mogelijkheden zijn oneindig. Volg je fantasie met de materiaalkennis en techniek die je al doende opdoet en ontdek je eigen talenten.
BASISSCHOOL
De fantasie aanspreken en eigenheid in het werkstuk brengen passen perfect binnen lessen die aansluiten op thema’s die een school aangeeft maar ook in losse projecten.
Het aanleren en ontwikkelen van verschillende technieken en vaardigheden spreken de fijne motoriek aan, en geven toegang tot een vorm van expressie die niet altijd in woorden te vangen is. Zo krijgt een kind een extra manier om uiting te geven aan wat hij denkt en voelt.
THEMA’S
Om een paar voorbeelden te geven, het thema Rembrandt biedt vele mogelijkheden en je kan dan denken aan werken met houtskool: licht en donker.
Het thema Gezond eten kan vorm krijgen in pentekeningen gebaseerd op de manier waarop fora en fauna voor het tijdperk van de fotografie in herbaria vastgelegd werden. Gedetailleerde dwarsdoorsnedes, bijna abstracte vormen van de binnenkant van fruit en groenten, getekend met potlood, inkt en waterverf. Om dan de abstracte elementen eruit te halen en op groot formaat met acrylverf uit te werken tot hele nieuwe voorstellingen.


Workshop Chakra Mandala Tekenen
Vrijdag 31 januari 2020 van 10:00 – 12:00 uur in Yoga Studio Diemen.
Een mandala is een cirkel, die een energetische werking heeft.
Bij elk chakra (energiepunt in ons lichaam), past bepaalde kleuren en vormen. In deze workshop maak je met kleurpotlood op papier een mandala voor jouw 1e chakra (mooladhara).
Samen chakra mandala tekenen geeft een bijzondere energie die bijdraagt aan de toekomstige energie van jouw 1e chakra. Tekenervaring is niet nodig.
Aanmelden doe je hier
Beeldende vorming, Rosemarijn Dissen
Sinds ik afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huijgens in 1998 geef ik les aan kinderen en volwassenen. Schilderen met acryl was mijn eerste insteek maar in de loop der jaren heb ik vele lesprogramma’s ontwikkeld met gebruik van diverse materialen en technieken.
Ik heb lesgegeven aan de Volksuniversiteit Haarlem, bij Basisschool de Polsstok in Amsterdam Zuidoost, bij bedrijven zoals IJmere, ik was docent beeldende vorming bij ROC ASA in Amsterdam. Voor kinderen van statushouders in Bloemendaal ontwikkelde ik een educatief zomerprogramma. Volwassen statushouders die in de Koepel in Haarlem verbleven gaf ik schilderles. Op LinkedIn is het hele overzicht te vinden. Klik hier
BASISONDERWIJS
Voor kinderen van groep 2 tot en met groep 8 heb ik lessen ontwikkeld, vaak met als basis elementen uit de kunstgeschiedenis.
In 2019 heb ik bij Hart/PleinC de cursus ‘Voor de klas in het basisonderwijs’ gevolgd en daarbij heb ik stage gelopen bij basisschool De Parel voor speciaal onderwijs. Ontzettend leuk om na twintig jaar weer een nieuwe uitdaging te vinden en het was een zeer positieve ervaring.
Graag overleg ik met de leraren van een basisschool over de wensen en verwachtingen voor we aan een project beginnen.
VOOR DOCENTEN
Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen beeldende vorming goed inzetten aansluitend op lopende thema’s en projecten. Soms is het fijn samen teken-, schilder- en handvaardigheid technieken op te frissen en te ontwikkelen. Hoe kom je tot een beeldend project dat goed past binnen je lesprogramma? Met oefeningen en voorbeelden ontdekken we wat bij jou en jouw school past.